Loading...
BPW Luleå 2017-12-15T11:01:16+00:00

BPW Luleå

TILL DIG SOM MEDLEM
Läs mer genom att klicka på länken. Klicka här

NYHET/EVENT

BPW Luleå, besökte torsdagen den 7 december, Elimkyrkan i Gammelstad. Kvällen inleddes med en jultallrik och kaffe i väntan på den stundande julen.

Kvällens höjdpunkt var utnämningen av ”Årets Yrkeskvinna 2017” som tilldelades Anna Karlsson, grundare av VildaKidz 2015. BPW Luleås motivering till utmärkelsen är att Anna Karlsson genom sin ambition, energi och målmedvetenhet på ett mycket framgångsrikt sätt bidrar till att barn och unga ska få en framtidstro samt minska utanförskapet. Anna är en god förebild och föredöme för andra kvinnor, i länet och landet. Anna tilldelades diplom, en present och blommor som sponsrats av Bellis i Luleå.

Vidare berättade Ingrid och Hans Lundberg om Elims verksamheten i Gammelstad. I Elimkyrkan anordnas olika verksamheter som gudstjänster, bibelsamlingar, barn- och ungdomsaktiviteter, sång- och musikgrupper. De samarbetar med övriga församlingar och samfund som Svenska kyrkan och Pingströrelsen.

Tack BPW medlemmar och gäster för aktivt deltagande under våra klubbkvällar!

Stort tack till Ingrid och Hans för er guidning under kvällen samt tack till Inger som spelade under allsången!

Styrelsen för BPW Luleå önskar alla GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

STYRELSE
Läs om personerna i styrelsen Klicka här

HISTORIK – BPW LULEÅ

25 maj 1937 bildades BPW Luleå

Barbro Kjellander var klubbens första ordförande. Åren 1936 – 1946 bodde Barbro och hennes familj, man och så småningom fem barn i Luleå där hennes man var stadsläkare. Där satte hon upp sin egen tandläkarpraktik efter uppmuntran från familjen. Men en dag blev Barbro uppvaktad av en grupp kvinnor som framhöll det olämpliga i att hon som doktorinna hade ett eget förvärvsarbete. Det var då, 1937, som hon i helig ilska grundade YK Luleå berättar hon. I början bjöd hon in alla kvinnor hon träffade, hon ville att alla yrken skulle vara representerade. YK greps snart av en stor entusiasm, medlemsantalet växte och träffarna blev tätare. Det där med alla yrken var viktigt i en klassmässigt segregerad stad som Luleå då var.

Så småningom fick YK en egen lokal på Stadshotellet efter att ha talat väl med källarmästaren. YK  gick in för yrkesorientering och det utvecklade sig mycket bra. Alla stans framstående personer kom och höll föredrag, bl a sedermera radiochefen Elof Ehnmark. Av Karin Westman-Berg som då bodde där fick man lära mycket om kvinnans historia och plats i samhället. En fläkt av stora världen fick vi genom Alva Myrdal och Lena Madesin-Phillips.

Nyttan av det hela var att kvinnor av olika åldrar och bakgrund skaffade sig ett forum att de fick en puff ut ur sin egen lilla yrkeskrets och fick träffa andra. YK ville ge dem råd i ryggen. För många av kvinnorna fungerade nog YK som ett andningshål.

YK Luleå verkade praktiskt också. Man införde hygieniska dricksfontäner, gav barn välutrustade och fantasifulla lekplatser och startade en barnstuga.

– Jag är övertygad om att kvinnorna även i framtiden kommer att behöva sina egna sammanslutningar, säger Barbro.

Nyheter

BPW Luleå utsåg den 7 dec, Luleås yrkeskvinna,Anna Karlsson, grundare av VildaKidz 2015. Stort Grattis Anna!!