ÅRETS YRKESKVINNA

BPW Sweden utser Årets Yrkeskvinna

Årets yrkeskvinna utses av förbundet BPW Sweden sedan 1981. Det finns många duktiga och framgångsrika kvinnor som är värda att uppmärksammas .

Den kvinna som utses till Årets Yrkeskvinna

  • är en kvinna i yrkesaktiv ålder
  • har gjort en insats av väsentlig betydelse
  • har påverkat utvecklingen inom sitt yrkesområde
  • är en förebild och föredöme för andra kvinnor
  • har inte huvudsakligen partipolitisk eller facklig verksamhet
  • är utåtriktad, samhällsorienterad och aktiv.

De kvinnor som fått utmärkelsen ”Årets Yrkeskvinna” 2006-2010 år finns här.

Vill du veta mer om någon av dem som fått utmärkelsen finns mycket mer information på Wikipedia.


Årets Yrkeskvinna 2017 –  Christina Merker-Siesjö

Christina Merker-Siesjö, med Yalla Trappan, är Årets Yrkeskvinna 2017.
Yalla Trappan är ett arbetsintegrerade socialt företag och kvinnokooperativ på Rosengård i Malmö.

Christina har startat och driver verksamheten Yalla Trappan. Verksamheten syftar till att ta de kvinnor som står längst från arbetsmarknaden till en fast anställning. Vägen går genom praktik och startjobb. Detta bortsett från de språkliga färdigheterna men som baserar sig på vad kvinnorna faktiskt redan kan och gör t ex bakar, lagar mat, städar och syr.

Syhörna på IKEA
Genom Yalla Trappan har kvinnorna arbete i bageri, restauranger m catering, städning och sömnad. Yalla Trappan har t ex etablerat en syhörna strax utanför kassorna på IKEA Malmö där de syr för kunder som köpt metervara. Malmö började med en deltidsanställd och har idag 7 heltidsanställda. Nu ser IKEA en fortsättning på syhörnor i andra varuhus.

Christina Merker-Siesjö har:

  • Skapat möjlighet för kvinnor med bristande kunskaper i svenska att ändå ta steget ut i förvärvslivet.
  • Skapat en verksamhet som är – helt avgörande –  för att vårt samhälle skall kunna hålla ihop och motverka att det glider i sär.

 

Årets Yrkeskvinna 2016 – Mary Hägg

”Framgång kan vara svårt att svälja”

Mary Hägg, sjukhustandläkare, forskare inom orofacial medicin, områdesansvarig för Tal & Svälj Center, Hudiksvalls sjukhus.

 

Mary Hägg är forskaren som vågat gå sin egen väg och stått upp även när skeptikernas vindar blåst som mest. Hennes uppfinning IQoro, en munhantel har hjälpt tusentals människor att återfå sin livsnödvändiga förmåga att kunna äta, svälja och andas. Marys arbete har uppmärksammats och belönats långt utanför vårt lands gränser och gjort skillnad för många människor. Vi ser henne som en värdig vinnare av BWP Swedens Årets Yrkeskvinna 2016.

Diplom och pris överlämnas i samband med BPW Swedens höstkonferens i Jönköping 17 september, då Mary Hägg finns närvarande för att även berätta om sitt arbete.

 

 

 


px20x300

 Årets Yrkeskvinna 2015 – Agnes Wold

Agnes Wold professor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

 

BPW Sweden har utsett Agda Wold till Årets Yrkeskvinna 2015 med motiveringen:

Agnes Wold har på ett modigt, envist och och rakryggat sätt “trampat upp stigen” för att kvinnors kompetens och meriter ska värderas på lika villkor inom den mansdominerande forskarvärlden. Hennes gedigna kunnande inom sitt område, som hon på ett lättfattligt sätt delar med sig av, är hon idag en stor förebild för yrkeskvinnor och en röst man lyssnar på med stor respekt.

Mer om Agnes

 

 


 px20x300

 Årets Yrkeskvinna 2014 – Gertrud Åström

Företags- och organisationsledare samt expert på jämställdhets-frågor.

 

Motivering: Gertrud Åström har sedan årtionden drivit frågor med målet att omdana samhället i en jämställd riktning. Med sin visdom, sitt ledarskap, sina föreläsningar präglade av humor och igenkännande och inte minst hennes roll som ordförande i Sveriges Kvinnolobby har hon gjort ett bestående intryck och avtryck både nationellt och internationellt.

Hennes initiativ till 15:51-rörelsen, lön hela dagen och Nordiskt Forum i Malmö 2014 visar på mod, viljestyrka, uthållighet samt målmedvetenhet för att värna om de mänskliga rättigheterna – allt för att göra skillnad i samhällsutvecklingen.

Mer om Gertrud

 


 px20x300

 Årets Yrkeskvinna 2013 – Maud Olofsson

Maud Olofsson, f.d. riksdagsledamot, näringsminister och vice statsminister

 

Maud Olofsson har visat på att kvinnor kan, vill och är kapabla att påverka sin egen och andra kvinnors livssituation och är därmed en god förebild. Maud Olofsson har ytterligare förstärkt detta genom sitt deltagande i Hillary Clintons råd ICWBL, International Council on Women’s Leadership, vars syfte är att stärka kvinnors ledarskap och ekonomiska ställning i världen.

 

Mer om Maud

 

 


 px20x300

 Årets Yrkeskvinna 2012

Gudrun Sjödén, svensk kläddesigner.


Gudrun Sjödén

Hon utses för sitt entreprenörskap och sin företagargärning, samt för att ha infört ”ett OK i modevärlden för uppfattningen att man inte måste vara trådsmal för att klä sig piffigt och trevligt med roliga detaljer”. Gudrun Sjödén har alltid betonat att vi alla är OK oavsett om vi är stora eller små, smala eller XXL.

Mer om Gudrun

 

 

 


 px20x300

Årets Yrkeskvinna 2011

Konstnär, talare, och framgångsrik simmare inom handikappidrott.

Lena Maria Klingvall

Lena Maria Klingvall (Jönköping) har i sitt entreprenörskap inom musik, konstnärligt måleri och författarskap visat, med sina speciella förutsättningar, på en storartad förmåga, styrka och livskraft.

Lena Maria Klingvall är därmed en god förebild för alla kämpande entreprenörer under mottot: Allt är möjligt! Ge inte upp!

Mer om Lena Maria Klingvall