BPW (Business Professional Women) i Luleå har haft våravslutning torsdagen den 9 maj. Närmare 50 kvinnor fick kunskaper om kakaobönors förvandling till härligt goda chokladbitar gjutna i olika former. En riktig smakupplevelse som kan påverkas av olika portviner.

Kristina Degerkvist och Carina Johansson från Luleå konfektyr guidade oss på ett inspirerande sätt i chokladens och vinets smakupplevelser. Vi fick veta att kakao växer på träd som odlas i tropikerna. Trädets frön, kakaobönorna, sitter i fem rader inne i frukten, kakaobönan är ungefär som en amerikansk fotboll till form och storlek. Den färdiga chokladens smak och karaktär beror dels på hur den är tillverkad och hur många procent kakaomassa den innehåller. På provningen denna kväll fick vi testa choklad mellan 38 % som lägst och 90 % som högsta kakaohalt. Vi smakade även på tryffel med hjortronsmak och praliner med smörkola. Det vetenskapliga namnet på kakao betyder faktiskt ”gudarnas föda”. Glada och nöjda avslutades kvällen med lite tilltugg och tillönskan om en fin sommar.