Årets Yrkeskvinna 2018- Alexandra von Schwerin

Slottsfrun som är en stark företagskvinna

Alexandra von Schwerin är slottsfrun som tagit en tydlig plats i samhällsdebatten och lyfter fram starka kvinnliga förebilder som funnits med i generationer.

  • När man berättade historien om Skarhults slott var det bara männen som nämndes och därför blev den skrivna historien en historia enbart om män, säger Alexandra.

Hon ställde sig då frågan var den andra delen av befolkningen fanns. När hon frågade historikerna svarade de att ”ingen brukar fråga efter kvinnorna”.

Detta provocerade Alexandra och hon började gräva i det material som fanns i slottets vindsarkiv. Och bit för bit framträdde en oväntad bild, en fascinerad historia om kvinnor.

  • Historien om Skarhults kvinnor är inte alls unik, vi finner dold kvinnomakt i de flesta familjeföretag. Det spelar ingen roll om man tittar på torp eller slott, på bokförlag eller industriella företag som gått i arv genom generationer. Vid första anblick verkar det bara vara män som ägt och drivit. Men tittar vi närmare så ser vi att vår historia kryllar av driftiga kvinnor, säger Alexandra.

Nu har Alexandra utsetts till Årets Yrkeskvinna av det internationella kvinnliga nätverket Business and Professional Women, BPW.

  • Det är med glädje vi tilldelar Alexandra detta pris. Hon är en stark profil och förebild för många kvinnor. Och inte minst de yngre, som hon vill ska förstå att kvinnor har alltid haft makt, säger Ulrica Franzen, vice ordförande, BPW Sweden.

Sedan 1981 utser BPW Årets yrkeskvinna.
Det som är utmärkande för Årets Yrkeskvinna är att hon ska ha gjort en insats av väsentlig betydelse, ha påverkat utvecklingen inom sitt yrkesområde, är en förebild och föredöme för andra kvinnor och är utåtriktad, samhällsorienterad och aktiv.

För mer information kontakta:
Ulrica Franzén, vice ordf BPW Sweden, Tfn 076-102 6070

By | 2018-05-03T17:13:10+00:00 april 21st, 2018|Nyhet|Kommentarer inaktiverade för Årets Yrkeskvinna 2018- Alexandra von Schwerin

About the Author: