Ordförande Elisabeth Wagner

Jämställdhet 2018 Karlstad

BPW Swedens nationella omvärldsbevakare, Monica Lindsten Rooslien, deltog i Forum Jämställdhet den 6-7 februari 2018 i Karlstad. Konferensen arrangerades av Karlstad kommun tillsammans med Sveriges Kvinnolobby. 900 konferensdeltagare och 100 talare samlades i Karlstad CCC där även flera ministrar och politiker deltog såsom Åsa Regnér, Annie Lööf, Birgitta Ohlsson m fl. Totalt 300 seminarier i mindre grupper och 5 intressanta program för alla i stora aulan.

Stort engagemang i Karlstad som värd för denna Jämställdhetskonferens. Fredsmomentet på Karlstad torg och statyn Gustaf Fröding var klädda i västar med budskap om fler föräldralediga pappor samt lika lön för kvinnor och män.

Stafettpinnen lämnades som avslutning på konferensen över till Luleå kommun som skall planera detta stora event januari 2019 tillsammans med Sveriges Kvinnolobby.

När jag pratade med Monica efter konferensen insåg jag hur lite jag vet. Det är lätt att gå på känsla och tro men det duger inte alltid när det kommer till kritan. T o m en sekatör har betydelse. 2019 skall jag definitivt vara med på den här konferensen och allmänbilda mig.

Förbundskongress i Malmö 21 – 22 april 2018 med Inspirationsdag

Därför tar jag upp Forum Jämställdhet – Förbundskongressen i Malmö handlar om samma sak att veta mer än att gå på bara känsla. Aktuellt tema Digitalisering – som vi presenterar ur olika vinklar och passar både dig som privatperson och i ditt arbete. Vi i BPW vill ju ligga på topp – då måste vi lära mer om digitalisering. Malmö-gänget har satt ihop en fantastisk dag och du som medlem i BPW Sweden betalar endast 600 kr för resa, mat och hotell. Så varför är du medlem i BPW? Vill du göra skillnad för dig själv och andra så rekommenderar jag dig varmt denna dag.

Oavsett BPW eller BPW Young – we are all the same. “Så ta för dig och stå på dig”– Annars gör någon annan det!

Medlems-/Aktivitetsutveckling BPW Sweden
Under 2018 finns ca 65 aktiviteter att välja på förutom våra nationella kongresser på tio platser i landet. Dessutom skall vi delta i BPW ordförandekonferens och BPW Young konferens i Wien i april med två representanter. VI är inbjudna till jubileum i Riga i augusti – där du har möjlighet att söka resestipendium. Prata med din ordförande.

BPW Young 2018
Vi har i Sverige satt ett mål på 23 BPW Young medlemmar för 2018. Vi ökar antalet BPW Young i styrelsen från en till två. Vi knyter oss närmre BPW Young i Estland och skapar ett utbyte och samarbete. Nu kör vi……

Tack för att du är medlem i BPW med tillönskan om en härlig tid i din lokala

BPW Helsingborg

BPW Helsingborg fick de lyssna till ett mycket intressant föredrag i november 2017, Med Dr, Leg Psykolog Märta Wallinius höll ett fördrag om ”Kriminalitet från vaggan till graven”. Märta har mångårig erfarenhet av att arbeta som psykolog inom kriminalvård och rättspsykiatri med personer med våldsamt och kriminellt beteende, ofta i kombination med olika former av svår psykisk ohälsa och sociala problem. Som forskare i Lund undersöker hon olika faktorer som ligger bakom ett återkommande kriminellt och våldsamt beteende, med särskilt fokus på det som kan vara till nytta i det praktiska arbetet med att förebygga och behandla kriminellt och våldsamt beteende. Märtas stora intresse för ämnet och hennes gedigna erfarenhet

Kreativa och energifyllda möten

BPW Jönköping arrangerade årets höstkonferens. Temat och fokus låg på vår tre fokusområden; hälsa, karriärutveckling och ekonomisk självständighet.

Elisabeth Wagner, ordförande för BPW Sweden, inledde med en presentation där hon tryckte särskilt på att BPW finns i ett internationellt nätverk och vilka stora möjligheter det skapar.

BPW utser sedan 2006 ”årets yrkeskvinna”. Många stark, duktiga kvinnor har erhållit denna utmärkelse.

Vid mötet utsågs Christina Merker Siesjö, grundare av Yalla Trappan i Rosengård, Malmö till Årets Yrkeskvinna BPW Sweden 2017.

– Jag har jobbat med kvinnofrågor i hela mitt liv, men detta är absolut det viktigaste. Yalla Trappans målsättning är att skapa arbetstillfällen och ökad ekonomisk självständighet för utlandsfödda kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

BPW Kristianstad smakar goda bakverk 
 
Tisdagen 27 februari höll BPW i Kristianstad årsmöte.
Kvällens inleddes med en bit mat tillsammans och därefter kom Henrik & Cassandra från Axelssons Condirori och körde livedesserter för oss. De berättade om sitt arbete samtidigt som de byggde upp en presentation med fyra olika desserter.
Axelssons är inte vara ett lokalt konditori med goda bakverk , de står för så mycket mer.
De tycker inte om orättvisor eller att människor inte ska få vara som de vill och önskar.
De har gjort ett aktivt val att enbart sponsra dam- och flickidrott för att de tycker inte det är ok att t.ex damfotbollen får så mycket mindre i bidrag jämfört med herrfotbollen
Väl värt art uppmuntra och lyfta fram tycker vi i BPW Kristianstad
Mätta och belåtna efter väl tilltaget sockerpåfyllnad så höll vi årsmöte och jag, Åsa Ask, fick förtroendet att ytterligare ett år som ordförande driva Kristianstad klubben framåt.
Vid pennan, Åsa Ask
– På bilden ser ni allt gott som vi slukade med god aptit
Ser fram mot att träffa er alla i Malmö

BPW Hudiksvall lyssnade till författaren till boken HATAD

Journalisten och ledarskribenten Lilian Sjölund gästade BPW Hudiksvall i november. Hon berättade om hur det är att arbeta som kvinnlig opinionsjournalist på en lokaltidning idag. Hon skriver om maktmissbruk och förakt mot kunskap och fakta, och om asyl-migrationspolitiken har det blivit spaltkilometer. ”Vi vet var du bor. Vi vet när du tar tåget till Hälsingland. Du kommer att bli gruppvåldtagen. Det är lika bra att du packar dina väskor redan nu, för när vi har tagit makten…” Detta är exempel på hot som Lilian har fått i sin mailkorg. Lilian Sjölund har skrivit en bok ”HATAD, om sina erfarenheter och om vart det demokratiska samtalet är på väg?” Boken kommer att bli en del i en dokumentärteater som sätts upp på 60-70 platser runt om i Sverige till våren på temat inskränkt frihet. Vi var ett 30-tal medlemmar och icke medlemmar, som verkligen blev skakade av hennes berättelse.

Vi behöver bli fler som vågar stå upp för våra åsikter om allas lika värde så inte hatet får fäste och blir oemotsagt.

BPW i Hudiksvall
Ordförande, Eva Grip

Kvinnor står för hoppet i världen

Alexandra Pascalidou, som gästade BPW Stockholm, brukar säga att hon föddes i en tvättstuga, växte upp i en grekisk bergsby med sin mormor som inte kunde läsa och skriva.

Med avstamp i Rinkeby har hon trotsat utanförskap, rasism och rädslan den dag då nazisterna stod utanför hennes dörr. Idag efter många resor i kvinnoförtryckande länder säger hon att systerskapet är viktigare än någonsin.

– Vi måste ta ställning, håll ihop och hjälpa varandra. Hoppet i världen stavas kvinnor. Det är unga kvinnor som kan rädda mänskligheten.

By | 2018-03-01T10:28:15+00:00 februari 23rd, 2018|Forum|Kommentarer inaktiverade för Ordförande Elisabeth Wagner

About the Author: